Kun je sneller afvallen door te trainen op een lege maag?

Kun je sneller afvallen door te trainen op een lege maag?

We vragen experts naar hun mening over vastende cardio.

Heeft iemand ooit gesuggereerd dat je op een lege maag traint? Cardio doen, al dan niet met voedsel, ook wel fasted cardio genoemd, is een hot topic in de fitness- en voedingswereld. Net als veel gezondheidstrends zijn er fans en sceptici. Sommige mensen zweren erbij als een snelle en effectieve manier om vet te verliezen, terwijl anderen geloven dat het verspilling van tijd en energie is.

Fasted cardio betekent niet automatisch dat je vasthoudt aan een periodieke vastenroutine. Het kan zo simpel zijn als ’s ochtends eerst eens een rondje rennen en daarna ontbijten.

We hebben met fitness- en voedingsdeskundigen gesproken over de voor- en nadelen van vastende cardio. Dit is wat ze te zeggen hadden.

1. Probeer het: fasted cardio kan u helpen meer vet te verbranden

Het trainen op de loopband of een gewone fiets voor een cardiosessie voor het eten is populair in kringen van gewichtsverlies en fitness. De mogelijkheid om meer vet te verbranden is vaak de belangrijkste motivator. Maar hoe werkt dat?

“Het niet hebben van overtollige calorieën of brandstof van een recente maaltijd vóór de training, dwingt je lichaam om te vertrouwen op opgeslagen brandstof, wat toevallig glycogeen en opgeslagen vet is”, legt Emmie Satrazemis, RD, CSSD, een door het board gecertificeerde sport uit voedingsdeskundige en voedingsdirecteur bij Trifecta.

Ze wijst op een paar kleine studies die suggereren dat ’s morgens trainen na 8 tot 12 uur vasten tijdens de slaap je tot 20 procent meer vet kan laten verbranden. Er zijn echter ook studies die aantonen dat het geen verschil maakt in het totale vetverlies.

2. Overslaan: eten voor een cardiotraining is essentieel als je spiermassa wilt toevoegen

Maar weet dat er een verschil is tussen het toevoegen van spiermassa en het behouden van spiermassa.

“Zolang je voldoende eiwitten eet en je spieren blijft gebruiken, suggereert onderzoek dat spiermassa redelijk goed beschermd is, zelfs bij een algeheel calorietekort”, legt Satrazemis uit. Dat komt omdat, wanneer je lichaam op zoek is naar brandstof, aminozuren niet zo wenselijk zijn als opgeslagen koolhydraten en vet. Satrazemis zegt echter dat je voorraad snelle energie beperkt is en dat het te lang trainen te hard is, terwijl vasten ervoor zorgt dat je geen benzine meer krijgt of mogelijk meer spiermassa begint af te breken.

Bovendien zegt ze dat eten na een training je in staat stelt om deze tekorten aan te vullen en elke spierafbraak die tijdens je training plaatsvond te herstellen.

3. Probeer het: je houdt van de manier waarop je lichaam zich voelt tijdens het vasten aan cardio

Deze reden lijkt misschien een beetje, maar het is niet ongewoon om je af te vragen waarom we iets doen, zelfs als het je een goed gevoel geeft. Dat is de reden waarom Satrazemis zegt dat de beslissing om te vasten voor cardio neerkomt op persoonlijke voorkeur. “Sommige mensen werken liever op een lege maag, terwijl anderen beter presteren met eten”, zegt ze.

4. Overslaan: activiteiten die kracht en snelheid vereisen, moeten worden uitgevoerd met brandstof in uw maag

Als je van plan bent om een activiteit te doen die een hoog niveau van kracht of snelheid vereist, moet je overwegen om te eten voordat je deze trainingen uitvoert, volgens David Chesworth, een door ACSM gecertificeerde persoonlijke trainer.

Hij legt uit dat glucose, de snelste vorm van energie, de optimale brandstofbron is voor kracht- en snelheidsactiviteiten. “In een vastende staat, heeft de fysiologie meestal niet de optimale middelen voor dit soort oefeningen,” zegt Chesworth. Daarom, als je doel is om snel en krachtig te worden, zegt hij om ervoor te zorgen dat je traint nadat je hebt gegeten.

5. Probeer het: Vastgemaakte cardio kan handig zijn als je GI-stress hebt

Als u voor het eten gaat zitten of zelfs een hapje drinkt, kunt u zich tijdens het trainen misselijk voelen. “Dit kan vooral het geval zijn in de ochtend en met veel vet en vezelrijk voedsel”, legt Satrazemis uit.

Als je een grotere maaltijd niet aankan of je hebt niet minstens twee uur om te verteren wat je eet, kun je beter iets consumeren met een snelle energiebron – of cardio in een vastende staat uitvoeren.

6. Overslaan: u hebt bepaalde gezondheidsvoorschriften

Om fasted cardio te kunnen doen, moet je in een uitstekende gezondheid verkeren. Satrazemis zegt dat u ook rekening moet houden met gezondheidsvoorschriften die duizeligheid kunnen veroorzaken door een lage bloeddruk of een lage bloedsuikerspiegel, waardoor u een groter risico loopt op verwonding.

Snelle tips voor het doen van fasted cardio

Als je besluit om fasted cardio te proberen, volg dan een paar regels om veilig te blijven:

  • Overschrijd 60 minuten cardio niet zonder te eten.
  • Kies oefeningen met matige tot lage intensiteit.
  • Fasted cardio bevat drinkwater, dus blijf gehydrateerd.
  • Houd er rekening mee dat de algemene levensstijl, met name de voeding, een grotere rol speelt in gewichtstoename of -verlies dan de timing van je trainingen.
  • Luister naar je lichaam en doe wat je het beste voelt. Als u vragen heeft over het al dan niet doen van een fasted cardio, overweeg dan om een geregistreerde diëtist, personal trainer of arts om raad te vragen.