Kan vitamine D uw fitnessroutine verbeteren?

Kan vitamine D uw fitnessroutine verbeteren?

Hogere niveaus kunnen uw efficiëntie bij het gebruik van zuurstof verhogen. Dat kan uw trainingsregime verbeteren.

Onderzoekers geloven al jaren dat vitamine D belangrijk is voor uw bot-, hersenen- en hartgezondheid. Dankzij een nieuwe studie denken ze nu dat mensen met een hoog vitamine D-gehalte ook een boost krijgen in hun trainingsroutines. De studie, die werd gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, vindt dat hogere niveaus van vitamine D geassocieerd zijn met meer bewegingsmogelijkheden. De bevindingen dragen bij aan het toenemende bewijs dat vitamine D een rol speelt in de gezondheid van het hart, de inspanningscapaciteit verhoogt en mogelijk het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig sporten een hogere vitamine D-spiegel hebben. In deze studie werd gekeken naar het verband tussen die vitamine D-niveaus en de algehele cardiorespiratoire fitheid, of hoe goed uw lichaam presteert tijdens inspanning. Cardiorespiratoire fitness kan het best worden gemeten aan de hand van de maximale hoeveelheid zuurstof die je tijdens het sporten gebruikt.

Dit getal geeft een beeld van hoe effectief je longen en hart samenwerken tijdens het sporten om zuurstof rond je lichaam te verplaatsen naar de spieren die het nodig hebben. De bevindingen worden gerapporteerd als uw VO2 max. Mensen met een grotere cardiorespiratoire gezondheid, of een hogere VO2 max capaciteit, kunnen langer en krachtiger trainen.

Dat betekent dat ze ook een grotere algehele gezondheid kunnen hebben in vergelijking met personen met een lagere cardiorespiratoire gezondheid. Deze mensen kunnen daardoor langer en gezonder leven.

Wat de studie liet zien

Om hun bevindingen te bereiken, keken de onderzoekers naar bijna 2000 personen tussen de leeftijden van 20 en 49. De landelijke studie, die tussen 2001 en 2004 werd uitgevoerd, vergeleek vitamine D-niveaus in het bloed van elke deelnemer met hun cardiorespiratoire conditie, die werd gemeten met een tredmolentest. Deelnemers werden vervolgens verdeeld in kwartielen, of vier gelijke groepen, gebaseerd op hun vitamine D-niveaus. De cardiorespiratoire fitheid voor personen in het bovenste kwart van de deelnemers was 4,3 keer hoger dan die in het onderste kwartiel.

Zelfs na correctie voor factoren die deze relatie kunnen beïnvloeden – leeftijd, geslacht, ras, body mass index, hypertensie, diabetes en rookgeschiedenis, bijvoorbeeld – bleef de link significant. Het bovenste kwart van de deelnemers had nog steeds een cardiorespiratoire conditie die 2,9 keer groter was dan die in het onderste gedeelte.

“De relatie tussen hogere vitamine D-spiegels en een betere inspanningscapaciteit houdt in mannen en vrouwen, in de jonge en middelbare leeftijdsgroepen, in etnische groepen, ongeacht de body mass index of de rookstatus, en of deelnemers hypertensie of diabetes hebben,” Dr Amr Marawan, assistent-professor interne geneeskunde aan de Virginia Commonwealth University en een co-auteur van de studie, zei in een verklaring van de European Society of Cardiology (ESC).

Elke 10-puntsverhoging van het vitamine D-gehalte in het bloed ging gepaard met een toename van de V02 max met 0,78 punt. Dit suggereert dat incrementele toename van vitamine D gelijk staat aan een gelijkwaardige verbetering van uw inspanningscapaciteit. Marawan is snel om erop te wijzen dat hun onderzoek slechts een observationele studie is. Het kan geen oorzakelijk verband tussen vitamine D en trainingsmogelijkheden aantonen.

Hij voegde er in de verklaring aan ESC echter aan toe dat de associatie tussen de twee factoren “sterk, incrementeel en consistent in groepen is”.

Waar vitamine D te krijgen

De studie beantwoordde ook niet wat de beste bronnen van vitamine D zijn.  Vitamine D, ook bekend als zonneschijnvitamine, ontwikkelt zich van nature in uw lichaam als reactie op blootstelling aan de zon.

Het komt ook van nature voor in sommige voedingsmiddelen, zoals vis en eierdooiers.

Terwijl je lichaam op natuurlijke wijze vitamine D kan maken, kan dit alleen tijdens voldoende blootstelling aan de zon. Die hoeveelheid zonlicht is moeilijk te vinden in de wintermaanden. In deze maanden is het beter om te zoeken naar de vitamine in vette vis, zoals tonijn, makreel en zalm, evenals eigeel, verrijkte ontbijtgranen en melk, en kaas. Sommige bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en groene struiken, zijn ook goede bronnen van vitamine D.

Supplementen kunnen ook worden gebruikt om je niveaus van deze belangrijke vitamine te verhogen.

“De dagelijks aanbevolen dosis is 400 tot 800 internationale eenheden (IU)”, vertelde Marawan. “Er zijn enkele onderzoeken die hogere doses tot 4000 IU ondersteunen voor een betere cardiovasculaire gezondheid, maar meer onderzoeken ondersteunden dit niet. Er is geen overeenstemming dat hogere vitamine D-supplementen een beter resultaat zullen hebben. ”

Maar je moet voorzichtig zijn met supplementen.

Te veel vitamine D kan leiden tot toxiciteit. Symptomen van vitamine D-toxiciteit zijn braken, misselijkheid en zwakte.

“Er is niets dat in de plaats komt van wat je moeder je heeft verteld: eet gezond, oefen en luister naar je lichaam”, zegt dr. Nicole Weinberg, cardioloog bij het gezondheidscentrum van Providence Saint John in Santa Monica, Californië. “Het is waarschijnlijk niet zo ingewikkeld als we proberen te maken.”

Weinberg zegt dat ze haar patiënten aanmoedigt om te trainen en een beter dieet te krijgen dan supplementen om hun cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. “Dat zijn de dingen die ik keer op keer zie voor een langere levensduur, hartgezondheid, hersengezondheid, infectie en meer,” vertelde ze aan Healthline.

De voordelen van vitamine D

De studie van Marawan en zijn collega’s is niet het eerste onderzoek om vitamine D-spiegels te koppelen aan de gezondheid van het hart en aan inspanningscapaciteit. In 2011 brachten onderzoekers van Harvard een onderzoek uit dat aantoonde dat mensen die krachtig en regelmatig sporten, hogere niveaus van vitamine D hebben.

Een studie uit 2017 van de Johns Hopkins University in Maryland vond ook een “synergetisch” verband tussen lichaamsbeweging en goede vitamine D-spiegels. De onderzoekers stelden vast dat mensen die meer sporten, hogere niveaus van vitamine D hebben en dat de meest actieve studiedeelnemers met de hoogste niveaus van vitamine D ook het laagste risico op hart- en vaatziekten hadden.

Uit al deze onderzoeken is echter nog steeds onduidelijk of vitamine D de conditie drijft, of dat een verhoogde fitheid het lichaam helpt vitamine D-winkels te stimuleren. In plaats daarvan lijkt het erop dat de twee samenwerken om elkaar gelijk te maken. Dat betekent dat het nemen van meer vitamine D alleen niet gaat verbeteren uw VO2 max of fitness mogelijkheden. Je moet oefenen om de voordelen te plukken.

“Fysieke activiteit en fitness zijn gecorreleerd, dus het is mij niet verwonderlijk dat vitamine D geassocieerd zou worden met fitness,” Dr. Erin D. Michos, MS, universitair hoofddocent geneeskunde en epidemiologie en associate director preventieve cardiologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine, vertelde Healthline.

“Maar ik zou zeer voorzichtig zijn in het interpreteren van dit omdat vitamine D op een causale of directe manier bijdraagt tot een verhoging van VO2 max. Het kan gewoon zijn dat mensen die meer aan lichaamsbeweging doen meer fit zijn, en mensen die meer fysieke activiteit buitenshuis doen, hebben hogere vitamine D-niveaus, maar niet dat vitamine D-niveaus direct gerelateerd zijn aan fitness. “