De top 10 voordelen van regelmatige lichaamsbeweging

14 september 2020 / Algemeen, Motivatie
De top 10 voordelen van regelmatige lichaamsbeweging

Oefening is gedefinieerd als elke beweging die je spieren doet werken en die je lichaam nodig heeft om calorieën te verbranden. Er zijn veel soorten fysieke activiteiten, zoals zwemmen, hardlopen, joggen, wandelen en dansen, om er maar een paar te noemen. Actief zijn heeft vele voordelen voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het kan zelfs helpen om langer te leven.

Hier zijn de top 10 manieren waarop regelmatige lichaamsbeweging jouw lichaam en hersenen ten goede komt.

1. Het kan je gelukkig maken

Het is aangetoond dat oefening jouw humeur verbetert en gevoelens van depressie, angst en stress vermindert. Het produceert veranderingen in de delen van de hersenen die stress en angst reguleren. Het kan ook de gevoeligheid van de hersenen verhogen voor de hormonen serotonine en norepinephrine, die gevoelens van depressie verlichten. Bovendien kan beweging de productie van endorfines verhogen, waarvan bekend is dat ze helpen bij het produceren van positieve gevoelens en het verminderen van de perceptie van pijn.

Bovendien is aangetoond dat oefening de symptomen vermindert bij mensen die aan angst lijden. Het kan ook helpen om meer bewust te zijn van hun mentale toestand en afleiding van hun angsten te oefenen. Interessant is dat het niet uitmaakt hoe intens je training is. Het lijkt erop dat je humeur baat kan hebben bij lichaamsbeweging, ongeacht de intensiteit van de fysieke activiteit. Een studie onder 24 vrouwen bij wie de diagnose depressie werd gesteld, toonde aan dat intensiteitsbeleving de gevoelens van depressie significant verminderde. De effecten van beweging op de stemming zijn zo krachtig dat het kiezen om te oefenen (of niet) zelfs in korte perioden een verschil maakt.

In één onderzoek werden 26 gezonde mannen en vrouwen gevraagd die normaal regelmatig oefenden om ofwel door te gaan met trainen of te stoppen met trainen gedurende twee weken. Degenen die stopten met het uitoefenen van ervaren toenames in negatieve gemoedstoestand.

2. Het kan helpen met gewichtsverlies

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat inactiviteit een belangrijke factor is bij gewichtstoename en obesitas. Om het effect van lichaamsbeweging op gewichtsvermindering te begrijpen, is het belangrijk om de relatie tussen lichaamsbeweging en energieverbruik te begrijpen. Je lichaam geeft energie op drie manieren uit: voedsel verteren, lichaamsfuncties uitoefenen en onderhouden, zoals je hartslag en ademhalen.

Tijdens een dieet verlaagt een verminderde calorie-inname je metabolisme, wat het gewichtsverlies zal vertragen. Integendeel, regelmatige lichaamsbeweging heeft aangetoond dat het je metabolisme verhoogt, waardoor je meer calorieën gaat verbranden en je kunt afvallen. Bovendien hebben studies aangetoond dat het combineren van aërobe oefening met weerstandstraining vetverlies en spiermassa kan maximaliseren, wat essentieel is om het gewicht weg te houden.

3. Het is goed voor je spieren en botten

Oefening speelt een vitale rol bij het opbouwen en behouden van sterke spieren en botten. Lichaamsbeweging zoals gewichtheffen kan spieropbouw stimuleren wanneer deze gepaard gaat met voldoende eiwitinname. Dit komt omdat oefening helpt hormonen vrij te maken die het vermogen van je spieren om aminozuren te absorberen bevorderen. Dit helpt hen te groeien en vermindert hun afbraak.

Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging om spiermassa en -functie te verliezen, wat kan leiden tot verwondingen en handicaps. Het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om spierverlies te verminderen en kracht te behouden naarmate je ouder wordt. Oefening helpt ook bij het opbouwen van botdichtheid wanneer je jonger bent, naast het helpen voorkomen van osteoporose later in het leven.

Interessant is dat high-impact oefeningen, zoals gymnastiek of hardlopen, of sporten met een vreemde impact, zoals voetbal en basketbal, een hogere botdichtheid bevorderen dan niet-impactsporten zoals zwemmen en fietsen.

4. Het kan jouw energieniveaus verhogen

Oefening kan een echte energiebooster zijn voor gezonde mensen, evenals mensen die lijden aan verschillende medische aandoeningen. Eén onderzoek toonde aan dat zes weken van regelmatige lichaamsbeweging gevoelens van vermoeidheid verminderde voor 36 gezonde mensen die aanhoudende vermoeidheid hadden gemeld. Bovendien kan beweging het energieniveau voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en andere ernstige ziekten aanzienlijk verhogen.

In feite lijkt lichaamsbeweging meer effectief te zijn bij de bestrijding van CVS dan andere behandelingen, waaronder passieve therapieën zoals ontspanning en stretching, of helemaal geen behandeling. Bovendien is aangetoond dat oefening het energieniveau verhoogt bij mensen die lijden aan progressieve ziekten, zoals kanker, HIV / AIDS en multiple sclerose.

5. Het kan jouw risico op chronische ziekten verminderen

Gebrek aan regelmatige fysieke activiteit is een primaire oorzaak van chronische ziekten. Regelmatige lichaamsbeweging heeft aangetoond dat het de insulinegevoeligheid, cardiovasculaire conditie en lichaamssamenstelling verbetert, maar toch de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed verlaagt. Daarentegen kan een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging – zelfs op de korte termijn – leiden tot aanzienlijke toename van het buikvet, wat het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en vroege dood verhoogt.

Daarom wordt dagelijkse lichaamsbeweging aanbevolen om buikvet te verminderen en het risico op het ontwikkelen van deze ziekten te verminderen.

6. Het kan de gezondheid van de huid helpen

Je huid kan worden beïnvloed door de hoeveelheid oxidatieve stress in jouw lichaam. Oxidatieve stress treedt op wanneer de antioxidantafweer van het lichaam de schade die vrije radicalen aan cellen veroorzaken niet volledig kan herstellen. Dit kan hun interne structuren beschadigen en jouw huid aantasten. Hoewel intense en uitputtende fysieke activiteit kan bijdragen aan oxidatieve schade, kan regelmatige matige lichaamsbeweging de productie van natuurlijke antioxidanten door jouw lichaam verhogen, waardoor cellen worden beschermd.

Op dezelfde manier kan lichaamsbeweging de doorbloeding stimuleren en huidcelaanpassingen veroorzaken die het verschijnen van huidveroudering kunnen vertragen.

7. Het kan de gezondheid en het geheugen van jouw hersenen helpen

Lichaamsbeweging kan de hersenfunctie verbeteren en geheugen- en denkvaardigheden beschermen. Om te beginnen verhoogt het je hartslag, wat de doorstroming van bloed en zuurstof naar je hersenen bevordert. Het kan ook de productie van hormonen stimuleren die de groei van hersencellen kunnen bevorderen.

Bovendien kan het vermogen van lichaamsbeweging om chronische ziekten te voorkomen, zich vertalen in voordelen voor jouw hersenen, omdat de functie ervan door deze ziekten kan worden beïnvloed. Regelmatige lichaamsbeweging is vooral belangrijk bij oudere volwassenen, omdat veroudering – in combinatie met oxidatieve stress en ontsteking – veranderingen in de hersenstructuur en -functie bevordert. Het is aangetoond dat oefening de hippocampus, een deel van de hersenen dat van levensbelang is voor geheugen en leren, laat groeien. Dit dient om de mentale functie bij oudere volwassenen te verhogen. Ten slotte is aangetoond dat oefening veranderingen in de hersenen vermindert die de ziekte van Alzheimer en schizofrenie kunnen veroorzaken.

8. Het kan helpen met ontspanning en slaapkwaliteit

Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen ontspannen en beter slapen. Met betrekking tot de slaapkwaliteit, stimuleert de energie-uitputting die optreedt tijdens inspanning recuperatieve processen tijdens de slaap. Bovendien wordt aangenomen dat de toename van lichaamstemperatuur die optreedt tijdens het sporten de kwaliteit van de slaap verbetert door hem te laten vallen tijdens de slaap.

Veel studies naar de effecten van beweging op de slaap hebben soortgelijke conclusies getrokken. Eén studie toonde aan dat 150 minuten matige tot sterke activiteit per week kan zorgen voor een verbetering van de slaapkwaliteit met 65%. Een andere toonde aan dat 16 weken fysieke activiteit de slaapkwaliteit verhoogde en 17 mensen met slapeloosheid langer en die langer lieten slapen dan de controlegroep. Het hielp hen ook overdag meer energie te krijgen.

Bovendien lijkt het regelmatige beoefening van de lichaamsbeweging nuttig te zijn voor ouderen, die vaak last hebben van slaapstoornissen. Je kunt flexibel zijn met het soort oefening dat je kiest. Het lijkt erop dat zowel aërobe oefening alleen of aërobe oefening in combinatie met weerstandstraining evengoed de slaapkwaliteit kan helpen.

9. Het kan pijn verminderen

Chronische pijn kan verzwakkend zijn, maar lichaamsbeweging kan dit zelfs helpen verminderen. In feite was de aanbeveling voor de behandeling van chronische pijn al vele jaren rust en inactiviteit. Recente onderzoeken tonen echter aan dat lichaamsbeweging chronische pijn verlicht.

Een overzicht van verschillende onderzoeken wijst uit dat lichaamsbeweging deelnemers met chronische pijn helpt hun pijn te verminderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Verschillende onderzoeken tonen aan dat lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van pijn die gepaard gaat met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder chronische lage rugpijn, fibromyalgie en chronische schouderklachten in het zachte weefsel, om er maar een paar te noemen. Bovendien kan fysieke activiteit ook pijntolerantie verhogen en pijnperceptie verminderen.

10. Het kan een beter seksleven bevorderen

Het is bewezen dat oefening de zin in seks stimuleert. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, kan het cardiovasculaire systeem worden versterkt, de bloedcirculatie worden verbeterd, de spieren worden versterkt en de flexibiliteit worden vergroot, wat je seksleven kan verbeteren. Lichamelijke activiteit kan de seksuele prestaties en het seksueel genot verbeteren, evenals de frequentie van seksuele activiteit verhogen.

Een groep vrouwen in de 40 merkte dat ze vaker orgasmes kregen als ze meer inspannende oefeningen, zoals sprints, bootkampen en gewichtstraining, in hun levensstijl opnamen. Bij een groep van 178 gezonde mannen hadden de mannen die meer inspanningsuren per week rapporteerden hogere scores voor seksuele functies.

Eén studie toonde aan dat een eenvoudige routine van een wandeling van zes minuten rond het huis 41 mannen hielp om hun erectiestoornissen met 71% te verminderen. Een andere studie uitgevoerd bij 78 zittende mannen onthulde hoe 60 minuten lopen per dag (gemiddeld drie en een halve dag per week) hun seksuele gedrag verbeterde, waaronder frequentie, adequaat functioneren en voldoening. Bovendien toonde een onderzoek aan dat vrouwen met polycystisch ovariumsyndroom, die de zin in seks verminderen, hun zin in seks verhoogden met een reguliere weerstandstraining gedurende 16 weken.

Lichaamsbeweging biedt ongelooflijke voordelen die bijna elk aspect van jouw gezondheid van binnenuit kunnen verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging kan de productie van hormonen verhogen waardoor je je gelukkiger voelt en je beter slaapt. Het kan ook het uiterlijk van je huid verbeteren, je helpen af ​​te vallen en het af te houden, het risico op chronische ziekten te verminderen en je seksleven te verbeteren.

Of je nu een specifieke sport beoefent of de richtlijn van 150 minuten activiteit per week volgt, je zult onvermijdelijk op vele manieren jouw gezondheid verbeteren.