Afwisseling is de jus van Fitness: Varieer je Workout!

9 maart 2021 / Motivatie
Afwisseling is de jus van Fitness: Varieer je Workout!

De vijf elementen van fitness

Als je regelmatig traint, is het gemakkelijk om er elke keer weer voor te zorgen dat je dezelfde reeks oefeningen doet. Dit kan ervoor zorgen dat je workouts comfortabeler aanvoelen. Maar dit comfort brengt kosten met zich mee.

Wanneer u herhaaldelijk dezelfde oefeningen uitvoert, worden ze na verloop van tijd gemakkelijker. In feite kunnen het zenuwstelsel, de spieren en andere fysiologische systemen van uw lichaam zich aanpassen aan een trainingsroutine in slechts zes tot acht weken. Uiteindelijk zullen je workouts je niet echt een uitdaging bieden.

Om een gezond en uitdagend oefeningsregime te behouden, is het belangrijk om uw trainingen te diversifiëren met een verscheidenheid aan activiteiten. Zorg ervoor dat je de vijf belangrijkste elementen van fitness behandelt: aërobe oefening, krachttraining, kernoefeningen, balanstraining en stretching.

Aerobic oefening

Als je denkt aan trainen, kan aerobe of cardiovasculaire oefening het eerste zijn wat je te binnen schiet. Het omvat elk type uithoudingsactiviteit die uw hartslag gedurende een langere periode verhoogt, ervoor zorgt dat u sneller ademt, het zuurstofniveau in uw bloed maximaliseert en uw grote spiergroepen gebruikt.

Er zijn veel soorten aërobe oefeningen om uit te kiezen, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, aerobics, dansen, overslaan en nog veel meer. Voor de beste resultaten, neem een aantal aërobe oefeningen mee in je routine en verander deze van tijd tot tijd. Als u dezelfde training altijd op dezelfde manier voltooit, kunt u binnen twee maanden of minder een fitnessplateau bereiken.

Om dit probleem te voorkomen, kunt u de door u gekozen oefeningen variëren, evenals het tempo, de afstand en de intensiteit van uw trainingen. Bijvoorbeeld, in plaats van elke dag dezelfde wandeling van 2 mijl te maken, probeer je op sommige dagen een of twee minuten joggen in je looptijd te mengen totdat je de hele 2 mijl kunt rennen. Voeg vervolgens een sessie fietsen toe aan je schema of ga een week van zwemmen. Je kunt ook makkelijke dagen afwisselen met moeilijke dagen om de inspanning die je doet om te oefenen te variëren.

Krachttraining

Als het gaat om krachttraining, is het moeilijker om spieren op te bouwen als je geen variatie toevoegt. Krachttraining weerstandsoefeningen gebruiken een stimulus, zoals een gewicht, om je spieren iets te geven om tegen te werken. Na verloop van tijd passen je spieren zich aan die prikkel aan. Om je spieren te blijven versterken, moet je stimuli introduceren die steeds uitdagender worden. U moet bijvoorbeeld steeds zwaardere gewichten of weerstandsbanden gebruiken.

Het toevoegen van afwisseling aan uw krachttraining workouts is ook belangrijk. Probeer verschillende soorten oefeningen en weerstand op te nemen in je routine. Gebruik bijvoorbeeld weerstandmachines in uw sportschool, gratis of in de hand gehouden gewichten of weerstandsbanden. Je kunt ook pushups, pullups, situps en andere activiteiten doen waarbij je je eigen lichaamsgewicht moet optillen.

Kernoefeningen

Je krijgt misschien geen gebalanceerde workout als je je concentreert op aërobe oefening en krachttraining die alleen op je armen en benen gericht is. Kernoefeningen werken de spieren in uw maag, bekken en onderrug. Ze zijn ook cruciaal voor een goede conditie.

Om je kernspieren sterk te houden, is het belangrijk om je trainingen te variëren, net als bij andere soorten training. Overweeg om planken, crunches of situps te proberen. Neem een yoga- of Pilates-les. Of gebruik gewichtsmachines die op uw kernspieren zijn gericht. Je kunt ook genieten van het gebruik van een fitnessbal om je kernwerk naar een nieuw niveau te tillen.

Balans training

Balans is een onderdeel van fitness dat veel mensen over het hoofd zien. Naarmate je ouder wordt, wordt een goed evenwicht steeds belangrijker voor een goed afgerond fitnessprogramma. Zonder een goede balans loop je sneller of ben je gewond, waardoor al je andere oefenplannen in de wacht zouden kunnen staan.

Je kunt een aantal activiteiten oefenen om je balans te verbeteren. Yoga is een populaire optie. Het volgen van een yogales is een geweldige manier om in groepsverband te trainen, maar het is ook mogelijk om yoga en andere balansactiviteiten alleen te doen. Zelfs eenvoudige oefeningen, zoals langdurig op één been staan, kunnen je stabiliteit helpen verbeteren.

Stretching

Stretching en andere flexibiliteitsoefeningen zijn de hoekstenen van een complete fitnessroutine. Als u flexibiliteit mist, is uw bewegingsbereik beperkt. De tijd nemen om je flexibiliteit te verbeteren, zal je helpen je spieren en gewrichten door een volledig bewegingsbereik te bewegen, wat je kan helpen om ze sterk en gezond te houden.

De beste manier om uw flexibiliteit te behouden en te verbeteren, is door uw spieren minstens drie keer per week uit te rekken. Overweeg bijvoorbeeld om een verscheidenheid aan yogasequenties in je trainingen op te nemen. Je kunt ook eenvoudige stukken gebruiken om op elke belangrijke spiergroep te richten, inclusief je armen, schouders, borst, buik, buik, rug, benen en heupen.

Zet het in de praktijk

De beste manier om een fitnessplateau te vermijden, is om je trainingsroutine continu te variëren. Vergeet niet om alle vijf de elementen van de fitnesstraining mee te nemen, inclusief aerobics, krachttraining, kernoefeningen, balanstraining en stretching.

Bestudeer je huidige routine en vraag jezelf af of een van deze vijf elementen ontbreekt. Breid uw workouts uit en diversificeer deze door nieuwe activiteiten toe te voegen die gericht zijn op de elementen die u misschien mist. Als je bijvoorbeeld alleen maar naar aerobicslessen bent geweest, probeer dan een sessie van krachttraining of yoga toe te voegen aan je schema. Door variatie aan uw workouts toe te voegen, kunt u uzelf blijven uitdagen en genieten van de gezondheidsvoordelen die een gevarieerde fitnessroutine biedt.